АграАгра някога е била очарователна индийска столица, която се разполага недалеч от древния Делхи, който е известен в миналото като столица и на една от известните древни династии- тази на Мугалите. Направили сте своите хотелски резервации за Делхи и сте в тръпнещо очакване да видите едно от историческите чудеса на Индия-великолепната и красива сграда на Тадж Махал. В предишната ни статия разказахме каква е историята покрай построяването на храмовата обител на любовта на императора Шах към покойната императрица, която толкова силно обичал, че не могъл да прежали. Днес ще Ви обърнем внимание на някои фактически данни покрай построяването на самия комплекс. Приятно четене.

Далечната 1631 година

Това е годината, в която мощите на починалата кралица били изведени от двореца и положени в криптата, която била построена за нея в красивата градина. В същата година след като били прочетени опелото и изнесени церемониите по погребване на останките на царицата, било започнато и самото изграждане на величествената постройка, посветена на покойната обичана от императора Махал.

Изграждането на приказната сграда

В работата по построяването на двореца участие взели над 20 000 човека. Мавлозеят бил издигнат за 22 години. Работници пристигали непрекъснато от Персия, цялата страна и чак от Отоманската Империя и Европа. Площта, върху която била построена величествената сграда, е 17 хектара. Някога мавзолея се изчислявай на стойност от 32 милиона рупии, а днес историческата му и културална стойност не биха могли да се изчислят лесно. Или поне не с точност. Самото място било избрано внимателно. Мавзолейната сграда е издигната на един от бреговете на красивата река Ямуна, в центъра на град Агра. Не се знае с точност, но най-спряганото име за архитект на величествената постройка, тъжен символ на любовта е персиец, известен в миналото с таланта си- Устад Ахмад Лахори.

Конструкцията

Тя е величествена и приказно елегантна, особено ако се вземе предвид белия мрамор, който е избран за построяването й. На различна светлина през деня той е искрящо бял, докато сутрин, когато изгряват първите утринни лъчи, е розов. На лунна светлина бялото е направо сребристо. Инкрустирани скъпоценни камъни допълват тази уникална изящност, свидетелство на вечната любов между двамата съпрузи. Някои ще кажа, че е типичен индийски стил, други могат да се възхитят на тази трогателна история, на която почива мавзолея, трети просто ще оценят постройката като архитектурно изумителна. Тадж Махал има 4 ъгъла, които пресичайки се, правят идеален осмоъгълник, абсолютно симетричен, в което, според архитектите, се крие и голяма част от очарованието му.